Odgajivačnica papagaja
 
 
 

Par reči o meni i o tome kako sam ja krenuo da se zanimam za ornitologiju


Zovem se Lipovac Nenad. Rodjen sam 1967. u Zemunu. Živim u Surčinu, u ulici Palih boraca 15. Za ornitologiju kao nauku počeo sam da se interesujem u ranom detinjstvu. Za ljubav prema pticama mogu da zahvalim svom ocu, koji je odgajao golubove rase srpski visokoletač i te davne, 1979. počeo sam da se interesujem za egzotične ptice, da bih godinu dana kasnije dobio i svog prvog papagaja - tigricu (mužjaka), kojeg sam naravno morao da oženim.

Posle godinu dana, dobio sam i prvi podmladak, tako da sam od alfa para prve godine imao 22 tigrice, sto me je motivisalo da počnem da nabavljam i druge vrste papagaja koji krase moje volijere. Tih godina je bilo dosta teško doći do stručne literature, tako da sam svoje znanje sticao uglavnom tako što sam slušao iskustva poznatih odgajivača iz Subotice koji su tu i tamo, ponekad, pisali u reviji "Dobro jutro", a kasnije i u reviji "ZOV" novosti, ali sam se uglavnom oslanjao na svoje iskustvo koje nisam mogao nigde da pročitam, a još manje da čujem od nekog odgajivača. U vezi sa tim, ovaj sajt zelim da posvetim uglavnom odgajivačima i ljubiteljima avikulturekoji prave svoje prve korake u ovoj oblasti, u kontekstu pružanja pomoći i znanja a sa ciljem motivacije i razvijanjem kulture odgajanja papagaja i drugih egzotičnih ptica.

Naravno, posle toliko godina, danas se u dvorištu nalazi popriličan broj volijera i vrsta papagaja, ali i danas tragam za novim vrstama, koje stalno mame odgajivače da pokušaju odgoj nekih novih papagaja. Ono što je važno kod svakoga ko želi da se bavi odgajanjem papagaja je ljubav, strpljenje i upornost jer tokom uzgajanja postoje usponi i padovi koji odgajivača znaju da obeshrabre, tako da odgajivač mora da prevaziđe sve probleme ako želi da se bavi ovom pasijom, a svaki novi podmladak će predstavljati ličnu satisfakciju.

 
Početna | Galerija | Vrste papagaja | Prijatelji | Odgajivačnica | Kontakt

Sajt

Sed consectetur, lacus et dictum tristique, odio neque elementum ante, nec eleifend leo dolor vel tortor. Vivamus vulputate felis. Etiam luctus. Quisque facilisis suscipit elit.

 
Copyright © All Rights Reserved.